header banner
Default

4 noktada, 5 milyar dolarlık Bitcoin hırsızlığı yaptıkları için suçlarını kabul ettiler


Heather Morgan ve Ilya Lichtenstein geçen yıl New York’ta tutuklandı. Polisin senelerdir peşinde olduğu çift, farklı kimliklere bürünerek soygunla aralarına mesafe koymaya çalışıyordu. Razzlekhan ismiyle rap müzik videoları çeken Heather Morgan, kendini teknoloji girişimcisi ve rapçi olarak tanıtıyordu. Morgan bazı müzik videolarında kendisinden "Türk" olarak da bahsediyordu.

Forbes dergisi için yazdığı bir makalede ise kendinden başarılı bir iş kadını, seri girişimci, yazılım yatırımcısı olarak söz ediyordu. Ancak o ve bilgisayar programcısı olan eşi, tüm bu süre içinde Bitfinex kripto firmasından çaldıkları Bitcoinleri aklamaya çalışıyordu.

O zamanki değeri 71 milyon dolardı

VIDEO: KRİPTO PARA TARİHİNİN 5 BÜYÜK SOYGUN HİKAYESİ!
ARGONOMİ

BBC Türkçe'nin haberine göre; New York’taki savcılık ofisi ile yapılan anlaşma gereği Lichtenstein, suçu işleyen kişi olduğunu kabul etti. Bilgisayar programcısı adam 20 yıl ceza alabilir, eşi Morgan ise 10 yıl hapis cezası ile karşı karşıya. Çiftin tutuklandığı 2022 yılında, çaldıkları 119 bin Bitcoin’in piyasa değeri 4,5 milyar dolara ulaşmıştı. Suçun işlendiği 2016’da ise değerleri 71 milyon dolar ediyordu.

Yöntemleri deşifre oldu

VIDEO: BİTCOİN'DE 76 MİLYAR DOLARLIK DALGALANMA#BİTCOİN#ISHARES#AMERİKAN MERKEZ BANKASI#KRİPTO PARA
B24HABER

Mahkeme belgeleri, çiftin parayı nasıl aklayarak kullanmaya çalıştığını da ortaya koyuyor. Buna göre çift Bitcoinleri küçük miktarlara bölerek, sahte isimlerle binlerce farklı kripto hesaba transfer etti. Bir başka yöntem olarak da ellerindeki kripto parayı, darknet piyasasında aklamaya çalıştılar. Bunun için de Alphabay isimli kripto pazarını kullandılar. Yine Bitcoin aklamak için paravan şirketler kurdular ve altına da dönüştürdüler.

Yakayı nasıl ele verdiler?

VIDEO: 1 Bitcoin Aldım!! (15 TL’ye!)
Osefcelik41

Çiftin yaptığı temel hatalardan biri Walmart isimli perakende devinde kullanmak üzere hediye çekleri satın almak oldu. Polis, bu karmaşık soygunu çözmek için, kripto para akışı takip şirketi Chainalysis’ten destek aldı. Şirketin kurucusu Jonathan Levin, “Polis, Walmart hediye çekleri ile Bitfinex kripto paraları arasında bağlantı kurmayı başardı. Bu da soruşturmayı derinleştirmeyi sağladı” diyor.

Polisin çifte ait Manhattan’da bir adrese yaptığı baskında, kitapların içine gizlenmiş cep telefonları ele geçirdi. Benzer şekilde onlarca kullan-at telefon ve 40 bin dolar nakit paraya da el koyuldu. Kripto soygunu çözen polisler, çiftin Bitcoinleri aklamak için izlediği detaylı yöntemlere dair dokümanları da çözmeyi başardı. Böylece çalınan miktarın tamamı kurtarıldı.

Yatırımcılar büyük kazanç elde edecek

VIDEO: Bitcoin'i 1 Dolarken Keşfeden Adam! 🤑 #bitcoin #shorts
Salvio

Kripto soygun olayının gerçekleştiği 2016 yılında Bitfinex müşterileri, ellerindeki kripto değerin yüzde 36’sından vazgeçmek zorunda kalmıştı. 2019’a gelindiğinde ise şirket, müşterilerinin kayıplarını telafi etti. Hong Kong merkezli firma, çalınan ve geçen zamanda büyük değer kazanan Bitcoinler geri döndüğünde büyük bir kazanç elde edecek. Benzer şekilde 2016’daki kayıpları karşılığı şirket hissesi alan yatırımcıları da benzer bir kazanç bekliyor.

Planları tutsa ve Rusya'ya kaçsalardı...

VIDEO: Bitcoin 2023 tahminleri: 250 bin dolar diyen bile var!
Uzmancoin

Mahkeme belgelerine göre, çift yakalanmaları öncesi Rusya’ya kaçmaya hazırlanıyordu. Eğer başarabilselerdi tutuklanma tehlikesinden uzakta milyarder hayatı yaşayacaklardı. Bu polis operasyonu, Bitcoin açık blok zinciri defterindeki işlemleri analiz edebilecek araçların kullanılması anlamında da önem taşıyor.

Sources


Article information

Author: Donna Gardner

Last Updated: 1699265882

Views: 883

Rating: 4.7 / 5 (103 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Donna Gardner

Birthday: 1970-02-24

Address: 393 Ferguson Ways Apt. 581, Turnerstad, IL 72102

Phone: +4286950465236480

Job: Article Writer

Hobby: Beekeeping, Quilting, DIY Electronics, Poker, Knitting, Running, Kite Flying

Introduction: My name is Donna Gardner, I am a forthright, multicolored, clever, unwavering, venturesome, esteemed, vibrant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.